DOMOV  |  ZADNJE  |  KNJIŽNICA  |  O PROJEKTU  |  INFO  |  KONTAKT
    For consistently professional and affordable Slovenian-English and English-Slovenian language translations, we recommend you to visit English Slovenian translation.
Prva pomoč Odlaganje Shranjevanje Uporaba Nakup
Vaja dela mojstra   1/8

Kemikalij ljudje ne uporabljamo le v industriji, temveč tudi doma. Ob pravilni uporabi ti lahko olajšajo življenje, vendar so lahko nekatere ob napačni uporabi nevarne, zato upoštevaj navodila za uporabo! Tako preprečiš škodo, ki jo lahko nenamerno povzročiš sebi in okolju.

Sprehod po spletnem vodniku ti bo predstavil nekaj najbolj preprostih modrosti varne uporabe izdelkov, ki vsebujejo kemikalije.

BERI NAVODILA   2/8

Prvo pravilo pri uporabi izdelkov je BRANJE! Vsak izdelek, ki vsebuje nevarne kemikalije, MORA biti opremljen z etiketo. Ta vsebuje osnovne informacije, ki ti pomagajo, da se v nekaj minutah seznaniš s pravilno in varno uporabo izdelka.

Etiketo preberi večkrat: preden kupiš izdelek, preden doma odpreš njegovo embalažo, preden izdelek uporabiš, preden ga shraniš in preden se ga želiš znebiti.

Pametni vprašajo. Če meniš, da navodil za varno uporabo ne razumeš v celoti, brez zadrege vprašaj prodajalca v trgovini ali pred uporabo kontaktiraj proizvajalca izdelka. Njegov naslov, e-naslov ali telefonsko številko praviloma najdeš na etiketi.

 

ZMANJŠAJ UPORABO   3/8

Več ni bolje, lahko pa je bolj nevarno. Zato izdelke, ki vsebujejo nevarne kemikalije, uporabljaj varčno oziroma le toliko, kolikor je nujno potrebno, da dosežeš svoj cilj. Zaradi pretirane uporabe izdelka ne bo rezultat nič boljši.

Kadar izdelka ne porabiš v celoti, povprašaj sosede in prijatelje, ali ga morda potrebujejo, in organiziraj zamenjavo.

 

ZAŠČITI SE   4/8

Nekateri deli telesa (denimo oči, pazduhe, lasišče) in poškodovani deli kože še posebej hitro vsrkajo kemikalije, zato svoje telo dobro zaščiti. Pri delu z izdelki, ki vsebujejo kemikalije, te lahko v tvoje telo naravno vgrajeni alarmi za nevarnost, kot so oči in nos, pustijo na cedilu: če nič ne vidimo in nič ne vohamo, še ne pomeni, da ni tudi nič narobe.

O zaščiti razmišljaj že v trgovini, zato v voziček poleg izbranega izdelka naloži še potrebno zaščitno opremo na primer rokavice, zaščitna očala, masko za nos in usta, škornje in kombinezon. Doma opremo shrani na dostopno mesto. Preden jo uporabiš, preveri, ali ni raztrgana ali poškodovana.

Topla voda in milo sta dobra prijatelja. Uporabi ju po vsakem delu z izdelki, ki vsebujejo kemikalije, in si temeljito umij roke. Ne pozabi na vse druge dele telesa, ki so bili v neposrednem stiku s kemikalijo.

 

PREPREČI VŽIG   5/8

Kemikalije hlapijo. Tudi če jih ne vidiš in ne zavohaš, so hlapi v zraku, s katerim jih vdihuješ, prav tako se lahko vnamejo. Zato prostor, v katerem uporabljaš izdelek, ki vsebuje kemikalije, dobro zrači med delom in po njem. Zračenje prostora je pomembno tudi pri nekaterih gospodinjskih opravilih (na primer pri čiščenju kopalnice).

Med uporabo izdelka embalaže ne puščaj odprte. Zamaške oziroma pokrove vedno namesti nazaj in jih ponovno odvij, če potrebuješ dodatno količino izdelka. Tako zmanjšaš hlapenje, ohraniš kakovost in učinkovitost izdelka ter hkrati preprečiš, da bi se ob kakšni nerodnosti razlil.

Ogenj in kemikalije ne gredo skupaj, saj lahko v določenih primerih predstavljajo eksplozivno kombinacijo. Nikoli ne kadi med delom z izdelki, ki vsebujejo kemikalije, niti v prostoru, v katerem so bili pred kratkim uporabljeni. Ne pozabi tudi na druge vire ognja in isker, kot so vžigalniki, svečke, kamin ali žar.

 

VARUJ OTROKE   6/8

Med uporabo izdelkov, ki vsebujejo kemikalije, ne le ob shranjevanju, pomisli na otroke. Malčki so radovedni, hitri in zviti, zato izdelkov NIKOLI ne puščaj brez nadzora. Tudi če moraš med delom le za pet minut zapustiti prostor, jih varno shrani ali vzemi s seboj.

Otroci so zaradi svojih fizičnih lastnosti bolj dovzetni za škodljive vplive in jih lahko prizadenejo že manjše količine kemikalij kot odrasle. Zato je najbolje, da se opravil, pri katerih uporabljaš izdelke, ki vsebujejo kemikalije, lotiš takrat, ko otrok ni doma ali ko spijo.

Malčki radi odkrivajo sebe in svet, še posebej z dotikanjem, zato pazi, da z izdelki, ki vsebujejo kemikalije, ne poškropiš domačih ljubljenčkov, igrač, odejic, blazin, hrane in vsega drugega, kar bi lahko otroci stiskali k sebi ali nesli v usta.

 

OPUSTI MEŠANJA  7/8

Ko pomisliš na mešanje dveh izdelkov, ki vsebujeta kemikalije, se ustavi in se zamisli. Eno od najpomembnejših pravil uporabe kemikalij doma je namreč: NE MEŠAJ!

Primer nevarne kombinacije je mešanje klorovega belila (v čistilih za kopalniške elemente, odstranjevalcih plesni, detergentih za posodo ...) in amonijaka (v čistilih za steklo, porcelan, nerjaveče jeklo in pečice, detergentih za posodo ...). Z mešanjem nastajajo strupeni hlapi, katerih vdihavanje povzroči resne poškodbe dihal in je lahko ob daljši izpostavljenosti celo smrtonosno.

Podobno nevarno je mešanje izdelkov na kislinski osnovi (nekatera čistila za stranišča, odstranjevalci rje ...) z izdelki, ki vsebujejo klorovo belilo.

Prav tako ni pametno mešati enakih izdelkov različnih blagovnih znamk, saj ne moreš predvideti reakcije – lahko nastanejo nevarni učinki (nastanek strupenih hlapov) ali se delovanje medsebojno izniči.

 

SPOZNAJ MOŽNOSTI   8/8

Naše babice so imele manj izbire in so za čiščenje uporabljale zelo učinkovita naravna sredstva. Tudi ti lahko marsikateri izdelek nadomestiš z naravnim in preizkusiš modre metode preteklih časov.

Odtočne cevi lahko tako očistiš z mešanico manjše količine navadnega kisa in peščice jedilne sode. Zliješ v cev, pustiš delovati minuto ali dve ter spereš z vročo vodo. Nekaj kapljic kisa v hladni vodi bo odlično očistilo tudi steklo, medtem ko se s čistim kisom ali limoninim sokom učinkovito znebiš celo vodnega kamna.

Za bleščeč parket in leseno pohištvo bo poskrbelo naravno loščilo, ki ga zamešaš iz dveh delov olivnega in sončničnega olja ter enega dela limoninega soka. Vonja sivke in cedrovine nista zgolj čudovita, ampak odganjata tudi molje.

 © 2009 Ministrstvo za zdravje - Urad RS za kemikalije

IZJAVA O ODGOVORNOSTI
Spletna  stran  predstavlja  zgolj  informativni  pripomoček, pri pripravi katerega sodelujejo  tudi  drugi  deležniki  s področja kemijske varnosti.
Zapisane  informacije ne predstavljajo uradnega mnenja in stališč Urada RS za kemikalije in niso podane z namenom kritike ali promocije katerega koli izdelka,  proizvajalca  ali  deležnika,  temveč z namenom spodbujanja odgovornega  ravnanja na tem področju. Glede vsebine spletne strani Urad RS za kemikalije ne jamči odškodninsko ali kako drugače.