DOMOV  |  ZADNJE  |  KNJIŽNICA  |  O PROJEKTU  |  INFO  |  KONTAKT
    For consistently professional and affordable Slovenian-English and English-Slovenian language translations, we recommend you to visit English Slovenian translation.
 
 


ZADNJE

oktober 12, 2009
ODSLUŽENE VARČNE SIJALKE – KAKO RAVNATI Z NJIMI

Tehnološki napredek z izboljšavami, “prelitimi” v vsakdanje življenje, nenehno dviguje kvaliteto našega bivanja na Modrem planetu, hkrati pa od nas v vedno večji meri zahteva aktivno držo ozaveščenih in okoljsko odgovornih ljudi.

Odslužene varčne sijalke zaradi vsebnosti živega srebra ne sodijo v koš za običajne smeti, niti v zbiralnike za ločeno zbiranje odpadkov. Oddamo jih v posebne zbiralnike, saj tako omogočimo njihovo recikliranje – recikliramo lahko 95% sijalke – in preprečimo izlitje živega srebra v okolje. Nesemo jih lahko tudi v prodajalne, ki jih prodajajo ter v komunalne centre.

Za okolju varno zbiranje in odstranitev varčnih sijalk skrbi tudi podjetje Zeos iz Ljubljane, ki organizira zbiranje in prevzem odpadnih sijalk po celotni Sloveniji. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran http://www.zeos.si/sl/sijalke.html

KAKO RAVNATI, ČE SE SIJALKA RAZBIJE?

  • Če se sijalka razbije, se njenih ostankov ne lotevajte s sesalnikom.
  • Zaprite vsa vrata v prostor in odprite vsa okna. Prostor zapustite vsaj za pol ure.
  • Razbitine sijalke odstranite s kartonom, tla pa obrišite z vlažno krpo.
  • Ostanke razbitin, karton in krpo shranite v steklen ali kakšen drug kozarec, ki ga zaprete s pokrovom.
  • Opremite ga s pripisom “POZOR, LAHKO VSEBUJE OSTANKE ŽIVEGA SREBRA” ter ga oddajte v zbirališče nevarnih odpadkov.

(Podatki povzeti iz zloženke, ki jo je pripravilo podjetje Zeos; celotna zloženka je dostopna na spletnem naslovu: http://www.zeos.si/images/stories/sijalke/zgibanka_1/ZEOSzgibankapress.pdf)

Na prvi pogled se zdi, da uporaba varčnih sijalk prinaša več nevšečnosti kot prednosti. Vendar poglejmo raje svetlejšo plat: z njimi občutno prispevamo k zmanjšanju porabe energije in s tem k zmanjšanju emisij v okolje.

Pripravil Andrej Troha, 8.10.2009


Kemijsko varen se modernizira

Od danes naprej vas bomo o novostih s področja kemijske varnosti obveščali tudi preko sistema novic, ki bazira na sistemu Wordpress.

Veselimo se vašega ponovnega obiska!Stran bazira na odprtokodni rešitvi Wordpress.
 


 
 

© 2009 Ministrstvo za zdravje - Urad RS za kemikalije

IZJAVA O ODGOVORNOSTI
Spletna  stran  predstavlja  zgolj  informativni  pripomoček, pri pripravi katerega sodelujejo  tudi  drugi  deležniki  s področja kemijske varnosti.
Zapisane  informacije ne predstavljajo uradnega mnenja in stališč Urada RS za kemikalije in niso podane z namenom kritike ali promocije katerega koli izdelka,  proizvajalca  ali  deležnika,  temveč z namenom spodbujanja odgovornega  ravnanja na tem področju. Glede vsebine spletne strani Urad RS za kemikalije ne jamči odškodninsko ali kako drugače.