DOMOV  |  ZADNJE  |  KNJIŽNICA  |  O PROJEKTU  |  INFO  |  KONTAKT
    For consistently professional and affordable Slovenian-English and English-Slovenian language translations, we recommend you to visit English Slovenian translation.
Prva pomoč Odlaganje Shranjevanje Uporaba Nakup
Umirjenost je najboljša pomoč  1/6

Nesreče pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo kemikalije, niso redke in imajo včasih zelo resne posledice. Nesreča se lahko zgodi zaradi nepravilne uporabe, ko se praviloma ponesrečijo tisti, ki kemikalije uporabljajo, in tudi zaradi nepravilnega shranjevanja, ko se ponesrečijo drugi, »naključni mimoidoči«.

Nesrečo je najbolje preprečiti, a če se vseeno zgodi, ti osnovne nasvete ponuja spletni vodnik.

 

SPREMLJAJ POT KEMIKALIJ   2/6

Kemikalije lahko vstopijo v telo z vdihavanjem, zaužitjem ali čez kožo. Nekatere zdravstvene posledice tega nezaželenega obiska so hitro vidne in se hitro občutijo, a ne vse. Kemikalije se namreč lahko postopoma nalagajo v telesu, ki se nanje odzove šele čez nekaj časa.

Različni ljudje se različno odzovemo na kemikalije. Imamo lahko alergijo ali smo le bolj občutljivi in je potrebna manjša količina neke sestavine, da pride do telesne reakcije.

Če se sicer zdrav človek nenadoma in brez očitnega razloga začne počutiti slabo ali obnašati nenavadno, lahko posumiš na to, da se je zastrupil s kemikalijami.

 

PREPOZNAJ SIMPTOME   3/6

Odvisno od načina in časa izpostavljenosti kemikalijam so lahko znaki njihovega škodljivega vpliva na telo naslednji:

– alergijska reakcija (izpuščaji na koži, srbečica, slabost, bruhanje, šibkost);
– draženje, bolečine, izpuščaji, mehurji, opekline na koži; sprememba barve ustnic in kože (živo rdeča ali modrikasta);
– bolečine ali krči v trebuhu, driska;
– težave pri dihanju, draženje v očeh, grlu, zamegljen vid;
– glavobol, vrtoglavica, nezavest;
– krči, nenadzorovano zvijanje telesa;
– razdražljivost, nenavadno vedenje, nerodnost oziroma slabša telesna koordinacija.

Če je človek v nezavesti, težko diha ali ima napad, takoj pokliči 113.

 

OHRANI MIRNO KRI   4/6

Ko skušaš pomagati človeku, ki je bil izpostavljen kemikalijam, ohrani trezno glavo. Najprej poskrbi, da kemikalije ne bodo škodile tudi tebi. Odpri okno in si nadeni zaščitno opremo.

Iznajdljivost v obliki različnih domačih zdravil lahko povzroči še več škode. Zato upoštevaj navodila za prvo pomoč in po potrebi pokliči 113.

Reševalci bodo poleg informacij o lokaciji potrebovali informacije o tem, kaj se je zgodilo. Najpomembnejše so:
– vrsta kemikalije, ki je povzročila težave (vrsta izdelka, sestavine);
– način vstopa kemikalije v telo, ocena količine oziroma časa izpostavljenosti;
– starost, teža in kronične bolezni pacienta;
– opis podane prve pomoči ter stanja pacienta.

 

POMAGAJ KOŽI IN OČEM   5/6

Nadeni si zaščitne rokavice in odstrani oblačila, nakit, očala, kontaktne leče ter druge predmete, ki so prišli v stik s kemikalijo. Najprej odstrani oblačila z zgornjega dela telesa.

Del telesa s poškodovano kožo ali oči dobro speri pod hladno tekočo vodo. Oči spiraj od nosu navzven. Priporočeno je, da spiranje traja vsaj 15 minut. Če tekoče vode ni na voljo, nežno obriši kemikalije s kože.

Ne skušaj odstraniti mehurjev ali opečene kože. Zaščiti poškodovano kožo s suho sterilno gazo ali čisto krpo. Na poškodbo jo le nežno položi in ne pritiskaj, da se ne sprime z rano. Na rano ne nanašaj nobenih zdravil ali krem.

Pokliči 113 ali poškodovanca odpelji na urgenco, še posebej v primeru kemijskih opeklin 2. ali 3. stopnje, če so poškodovane oči, če se reakcija razširi po vsem telesu ali če poškodbo spremljajo drugi znaki (omotica, oteženo dihanje, šok).

 

UKREPAJ OB ZAUŽITJU   6/6

Vdihavanje hlapov kemikalij je zelo nevarno, sploh ker nekaterih kemikalij ne vonjamo. Tudi če le sumiš na zastrupitev zaradi vdihavanja hlapov, takoj odpri vsa okna oziroma človeka odpelji na svež zrak in nemudoma pokliči reševalce.

Človeku, ki je zaužil kemikalije, daj velik kozarec hladne vode, nato takoj pokliči reševalce. Če je le mogoče, si prej pripravi informacijo o sestavinah izdelka, ki ga je zaužil.

Brez navodil ne sprožaj bruhanja. Preveri nalepko na izdelku ali vprašaj reševalce. Kemikalije namreč ne povzročijo težav le takrat, ko potujejo po prebavnem traktu navzdol, temveč lahko tudi takrat, ko gredo navzgor. Nikoli ne izzovi bruhanja pri ljudeh, ki so v nezavesti ali ne morejo sedeti pokonci, imajo napad ali bledejo.

Če je bruhanje priporočeno, ga sproži in ostani ob bruhajočem. Priporočeno je shraniti izbljuvano snov. Skupaj z embalažo kemikalije, ki jo je človek zaužil, jo predaj reševalcem ali zdravniku.

 © 2009 Ministrstvo za zdravje - Urad RS za kemikalije

IZJAVA O ODGOVORNOSTI
Spletna  stran  predstavlja  zgolj  informativni  pripomoček, pri pripravi katerega sodelujejo  tudi  drugi  deležniki  s področja kemijske varnosti.
Zapisane  informacije ne predstavljajo uradnega mnenja in stališč Urada RS za kemikalije in niso podane z namenom kritike ali promocije katerega koli izdelka,  proizvajalca  ali  deležnika,  temveč z namenom spodbujanja odgovornega  ravnanja na tem področju. Glede vsebine spletne strani Urad RS za kemikalije ne jamči odškodninsko ali kako drugače.