DOMOV  |  ZADNJE  |  KNJIŽNICA  |  O PROJEKTU  |  INFO  |  KONTAKT
    For consistently professional and affordable Slovenian-English and English-Slovenian language translations, we recommend you to visit English Slovenian translation.
Prva pomoč Odlaganje Shranjevanje Uporaba Nakup
Nakup te lahko stane veliko manj   1/6

V trgovini je naprodaj vse razen zdravja. Preden izdelek pristane v tvoji košarici, pomisli, zakaj ga pravzaprav potrebuješ, in se pozanimaj, kaj vse vsebuje oziroma česa ne. Le s premišljenimi nakupi lahko omejiš posledice svojega nakupa: da bo tvoje telo manj izpostavljeno kemikalijam in da bo okolje manj obremenjeno.

Spletni vodnik te bo vodil po ključnih navadah modrih nakupovalcev.

KUPUJ MANJ   2/6

Mnogo izdelkov ne potrebuješ nujno, veliko izdelkov ima tudi kakšno zdravju ali naravi bolj prijazno alternativo, medtem ko nekatere izdelke potrebuješ v tako majhnih količinah, da si jih lahko enostavno sposodiš od sosedov ali sorodnikov.

Preden se odpraviš v trgovino, temeljito razmisli, katere izdelke res potrebuješ, katere lahko nadomestiš z manj nevarnimi ali celo nenevarnimi in kolikšno količino posameznega izdelka potrebuješ.

Pred nakupom razmisli, kateri izdelki pomenijo najmanj negativnih posledic, najmanj odpadkov in zahtevajo najmanj čiščenja.

PRIPRAVI SE   3/6

Preden se odpraviš v trgovino, preveri domače zaloge – morda nekatere stvari že imaš.

Uporabi internet! Pred nakupom spoznaj izbiro na trgu, obljubljene učinke in dejanske lastnosti različnih izdelkov. Poskušaj pridobiti informacije in predloge o izdelkih, ki po mnenju ostalih kupcev predstavljajo boljšo izbiro.

Na straneh Zveze potrošnikov Slovenije, Zdravstvenega inšpektorata RS in Urada Republike Slovenije za kemikalije pobrskaj za informacijami o izdelkih, ki vsebujejo zdravju škodljive kemikalije.

KUPUJ Z NAČRTOM   4/6

Pred katerim koli nakupom je dobro imeti nakupovalni seznam in se ga držati. Ne kupuj izdelkov samo zato, ker so v akciji. Kupi le tolikšno količino določenega izdelka, kot jo res potrebuješ.

Izbira na nakupovalnih policah je velika – ne kupi prvega ali najcenejšega ali najlepšega izdelka, ki ga vidiš. Izdelke primerjaj med seboj, preveri sestavo izdelka in kupi tistega, ki naj bi imel najmanj škodljivih vplivov.

Kadar si v dvomih, vprašaj prodajalca.

Ko se ne moreš izogniti izdelkom, ki vsebujejo škodljive kemikalije, naredi vse, da zaščitiš sebe in druge pred možnim izpostavljanjem.

BERI ETIKETE   5/6

Etikete na izdelkih, ki jih nameravaš uporabiti, preberi že v trgovini – le tako lahko izdelke med seboj primerjaš in izbereš tistega, ki ga v resnici potrebuješ. Informacije na etiketi so pogosto tudi edine informacije, ki so kupcu na voljo.  

Etiketo preberi vedno, tudi če izdelek že poznaš in ga večkrat uporabljaš. Vsebina etikete izdelkov, ki vsebujejo nevarne kemikalije, se lahko pogosto spremeni, in sicer zaradi novih dognanj o nevarnih lastnostih kemikalij, sprememb predpisov ali sprememb telefonskih številk, na katerih je mogoče dobiti informacije ob zastrupitvah in nesrečah s kemikalijami.

Opozori prodajalca, kadar izdelek ni pravilno oziroma sploh ni opremljen z informacijami in opozorili ter kadar so izdelki na policah kljub pretečenemu roku uporabe.

SPREJMI ODGOVORNOST   6/6

Nekateri izdelki vsebujejo kemikalije, ki so nevarne ljudem in/ali okolju, zato pretehtaj, ali je tvoj nakup takega izdelka res smiseln.

Kadar je uporaba izdelka z nevarnimi sestavinami nujna, sprejmi odgovornost: preberi etiketo ter upoštevaj navodila za ustrezno in varno uporabo izdelka.© 2009 Ministrstvo za zdravje - Urad RS za kemikalije

IZJAVA O ODGOVORNOSTI
Spletna  stran  predstavlja  zgolj  informativni  pripomoček, pri pripravi katerega sodelujejo  tudi  drugi  deležniki  s področja kemijske varnosti.
Zapisane  informacije ne predstavljajo uradnega mnenja in stališč Urada RS za kemikalije in niso podane z namenom kritike ali promocije katerega koli izdelka,  proizvajalca  ali  deležnika,  temveč z namenom spodbujanja odgovornega  ravnanja na tem področju. Glede vsebine spletne strani Urad RS za kemikalije ne jamči odškodninsko ali kako drugače.