DOMOV  |  ZADNJE  |  KNJIŽNICA  |  O PROJEKTU  |  INFO  |  KONTAKT
    For consistently professional and affordable Slovenian-English and English-Slovenian language translations, we recommend you to visit English Slovenian translation.
Prva pomoč Odlaganje Shranjevanje Uporaba Nakup
Vse na svojem mestu   1/5

Za varnost in zdravje družine je pravilno shranjevanje izdelkov, ki vsebujejo kemikalije, v gospodinjstvu ključno. Še posebej to velja za varnost otrok in domačih živali, ki se jim lahko pisane stekleničke, plastenke in škatlice zdijo močno privlačne in zabavne, njihova vsebina pa jim je včasih videti tudi nadvse slastna.

Za podrobnosti uporabi spletni vodnik po shranjevanju izdelkov doma.

 

RAVNAJ SKRBNO   2/5

Izdelke, ki vsebujejo kemikalije, vedno shranjuj le v originalni embalaži. Ostankov ne pretakaj v plastične steklenice ali drugo embalažo, saj ni nujno, da bo ustrezno zadržala vsebino. Prav tako lahko po letu ali dveh pozabiš, kaj je shranjeno v kakšni steklenici ali plastenki.

Pisane kemikalije v stekleničkah, kozarcih in škatlicah lahko zlasti majhni otroci zamenjajo za pijačo, hrano ali igračo. Zato izdelkov nikoli ne shranjuj v embalaži, ki je izvirno vsebovala hrano, kot so plastenke osvežilnih pijač, kozarci za marmelado in podobno.

Posode, v katerih hraniš kemikalije, naj bodo vedno tesno zaprte. Vse nevarne izdelke (na primer barve, insekticide, pesticide in čistila) ustrezno označi, še posebej če se je izviren napis že obrabil oziroma zbledel.

 

ZAŠČITI OTROKE   3/5

Če se spustiš na vse štiri, najlažje preveriš, ali so majhni raziskovalci v tvojem gospodinjstvu na varnem pred škodljivimi snovmi. Tako imaš namreč oči v višini majhnega otroka in lažje ugotoviš, kateri nevarni predmeti bi se malčku lahko zdeli zanimivi.

Stvari se loti sistematično in preglej vse prostore doma, tudi garažo, klet, vrtno lopo, utiliti in podobne prostore. Poišči vse izdelke, ki so lahko nevarni, in jih premakni, tako da otroci ne bodo mogli doseči do njih. Najvarneje je, da jih shraniš v zaklenjeni omarici – otroci namreč radi in dobro plezajo, tako da police na vrhu omare niso varne.

Otrokom razloži možne nevarnosti izdelkov, ki vsebujejo kemikalije in ki jih hraniš doma, ter jih nauči poklicati 113. Številko zapiši na veliko in jo shrani na vidno mesto ob telefonu.

 

PREPREČI REAKCIJE   4/5

Izdelki, ki vsebujejo različne kemikalije, se med seboj pogosto ne razumejo najbolje. Zato shranjuj jedke izdelke ločeno od vnetljivih.

Pri vnetljivih izdelkih velja še posebna previdnost. Ne shranjuj jih v bivalnih prostorih doma ter pazi, da jih ne shraniš v bližino izvora toplote in vžiga.

Majhne in velike plinske bombe, petrolej (na primer v pospeševalcih ognja za žar) ter vse tekočine, ki jih potrebujemo za avto, so primeri vnetljivih izdelkov, ki jih vedno hranimo v zelo zračnih prostorih in nikoli v prostorih, v katerih bivamo.

 

UPOŠTEVAJ ROK UPORABE   5/5

Pet let star jogurt ne bi teknil prav nikomur, a mnogi imamo doma kozmetiko, čistila ali zdravila, ki niso nič mlajša ali so celo še starejšega datuma izdelave. Preglej predale in omarice v svojem stanovanju ter odpelji na odpad oziroma odvrzi v ustrezne zabojnike vse izdelke, ki jim je potekel rok uporabe.

Če na embalaži ne najdeš datuma proizvodnje in roka uporabe, si pomagaj s spominom. Pomisli, kdaj je bil izdelek kupljen – če je od takrat minilo več kot dve leti, obstaja velika verjetnost, da ni več uporaben.

Na odpad se odpravi tudi takrat, ko opaziš, da pušča embalaža izdelka ali enostavno ni videti, kot bi moral.

 © 2009 Ministrstvo za zdravje - Urad RS za kemikalije

IZJAVA O ODGOVORNOSTI
Spletna  stran  predstavlja  zgolj  informativni  pripomoček, pri pripravi katerega sodelujejo  tudi  drugi  deležniki  s področja kemijske varnosti.
Zapisane  informacije ne predstavljajo uradnega mnenja in stališč Urada RS za kemikalije in niso podane z namenom kritike ali promocije katerega koli izdelka,  proizvajalca  ali  deležnika,  temveč z namenom spodbujanja odgovornega  ravnanja na tem področju. Glede vsebine spletne strani Urad RS za kemikalije ne jamči odškodninsko ali kako drugače.